Afbeelding

Wanneer heb je recht op letselschadevergoeding?

Juridisch

Als je betrokken raakt bij een ongeval waarbij je gewond raakt dan komt er vaak heel veel op je af. Vaak besef je pas later wat de gevolgen van het ongeval zijn. Hopelijk ondervind je alleen hinder voor bepaalde tijd, maar als je blijvend letsel overhoudt dan is het natuurlijk een ander verhaal. Als je na een ongeval niet meer kunt werken, ander werk moet gaan doen of privé niet meer het leven kunt leiden dat je daarvoor had, dan kun je overwegen om een claim voor letselschade in te dienen. Bedenk wel dat hiervoor vaak een lange adem nodig is. De veroorzaker van het ongeval zal in de meeste gevallen niet zomaar over de brug komen. Ook hij zal een advocaat in de arm nemen die er alles aan zal doen om aan te tonen dat de geclaimde vergoeding buiten proportie is. Een letselschadezaak kan daarom zeer confronterend zijn.

Wat valt onder letselschade?

Als je als gevolg van een ongeval gewond of invalide raakt, dan is er sprake van letselschade. Hieronder vallen echter niet alleen de puur medische kosten van bijvoorbeeld operaties, ziekenhuisopname, opname in een revalidatiecentrum, hulpmiddelen en medicijnen. Je kunt daarbij ook denken aan verlies van inkomen omdat je je werk niet meer kunt doen. Maar ook aan de kosten voor noodzakelijke aanpassingen in huis, bijvoorbeeld als je afhankelijk wordt van een rolstoel of geen trappen meer kunt lopen. Het is daarom belangrijk om je advocaat alle informatie te geven waarvan je maar enigszins vermoedt dat deze relevant kan zijn. Alleen dan kan een letselschade advocaat je belangen zo goed mogelijk behartigen.

Hoe hoog is de schadevergoeding?

Je leest vast ook wel eens berichten over schadevergoedingen die in het buitenland worden uitgekeerd. Vooral in de VS gaat het vaak om astronomische bedragen. In Nederland worden vrijwel nooit miljoenen toegekend. De rechter kijkt naar de werkelijke kosten. Smartengeld, een bedrag dat niet is gebaseerd op daadwerkelijke kosten, wordt soms wel toegekend maar vaak gaat het dan om een symbolisch bedrag. Maar dit neemt niet weg dat de rechter zeker kijkt naar de financiële gevolgen van een ongeval, een mishandeling of ziek worden als gevolg van het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden. Daarbij wordt uiteraard ook gekeken naar de ernst van de situatie en de leeftijd van het slachtoffer. Een 18-jarige die permanent in een rolstoel belandt zal een hogere vergoeding krijgen dan iemand van 80 die niet meer kan fietsen. Maar in beide gevallen kan een letselschadevergoeding worden toegekend.

Schakel tijdig een advocaat in

Is je iets overkomen waaraan je (blijvend) letsel hebt opgelopen? Schakel dan zo snel mogelijk een gespecialiseerde advocaat in van Damsté. Een letselschade jurist gaat met je in gesprek om uit te zoeken of een claim voor letselschade kans maakt. Zorg ervoor dat de advocaat beschikt over alle relevante informatie zoals het medisch dossier en een proces-verbaal van de politie. Getuigenverklaringen kunnen ook nuttig zijn. De advocaat zal je informeren welke informatie je moet overleggen om de zaak op te starten.

Deze redactionele bijdrage valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Afbeelding
Aanpassing stembureaus 30 apr, 11:56
Afbeelding
Lintjesregen in Oldenzaal 30 apr, 10:45
Oldenzaalse Smartlappenzangers
Smartlappenzangers in muziekkoepel Overdinkel 29 apr, 10:21
King's Men kreeg afgelopen jaar veel lovende reacties op de toegankelijke vertolking van King Lear.
King's Men weer op de planken met meertalig verhaal KING LEAR 27 apr, 11:36
De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 26 apr, 15:41
Ook in 2023 was er een Maker Festival in Bibliotheek Oldenzaal.
'Kom je ook naar het Maker Festival?' 26 apr, 14:54
Vrijwilligers van de Wandel4Daagse Oldenzaal, dit jaar van 21 tot en met 24 mei.
Kennismaking met lokale verenigingen 26 apr, 14:37
The Pandareds geven de aftrap voor het nieuwe seizoen in de muziekkoepel.
Bandjesmiddag als aftrap nieuw seizoen muziekkoepel 26 apr, 14:04